CATENGESP

Memòries!
Editorial: : Columna Edicions, Llibres i Comunicació, S.A. (2004)
Col·leccio: Clàssica
ISBN: 84-664-0411-2
"Per què escriure novel.les si es pot dir la veritat?", va escriure Matthew Tree en un relat anterior, i amb aquest llibre breu de memòries demostra que, efectivament, es pot dir la veritat, tota la veritat i res més que la veritat si un realment té ganes - i la necessitat - de fer-ho.
Farcit d'anècdotes, Memòries! explica els anys formatius de l'autor a Londres, des d'una escola d'elit fins a l'atur crònic, passant pel moviment anarquista ben actiu de l'època, seguit del trasllat a Barcelona i la trobada d'una pau relativa, de cap de setmana, a les platges del Maresme, on finalment va començar a resoldre els problemes causats per una malaltia mental que havia afectat tot el període anterior.
Una història personal escrita per algú que creu que totes les històries personals poden ser fascinants, si un troba la manera d'explicar-les. Memòries! és un llibre a la vegada apassionant, inquietant i extrardinàriament sincer.

FRAGMENTS DE RESSENYES:

' Memòries!, un llibre on es troben totes les virtuts de la seva narrativa i cap de les feixugueses que podien localitzar-s'hi. Hi ha, en primer lloc, el ritme vertiginós de la prosa, plena de tentacles verinosos que arrosseguen el lector pel clos d'una consciència malmesa...És també un llibre que convoca pàgina rere pàgina la presència del sentit de l'humor, la comparació sorprenent, per descriure amb efectivitat i ràbia vigorosa el que esdevé el nucli essencial de la narració, el procés depressiu i les catàstrofes de l'anim que Matthew Tree ha estat patint durant anys. I és en aquest estadi on el lector agraeix el grau enorme de valentia i honestedat que irradia cada pàgina en acostar-se sense silencis ni mitges paraules a la claveguera de la pròpia personalitat. Com a rerefons. sona una música, els sons d'una experiència que es diu l'aprenentatge d'una vocació, la literatura...el millor llibre fins ara de Matthew Tree.'
PONC PUIGDEVALL, PRESÈNCIA 05/02/04

'Feia temps que no llegia una crònica tan lúcida des l'òptica del no-poder.'
IGNASI RIERA, AVUI, 29/02/04

'Ha aconseguit amb escreix que es llegeixi amb interès aquesta crònica d'una joventut a la deriva.'
LLUÍS VERGÉS, MENORCA,06/06/04

'..aquest centenar i mig de pàgines extraordinàries, que es llegeixen d'una tirada.'
TONI SALA, EL PUNT, 09/03/04

'Matthew s'ha humiliat davant dels altres i justament això fa que el llibre sigui gran.'
FRANCESC ORTEU, AVUI DOMINICAL, 2004

'...fa que el llenguatge poètic connecti directament amb l'inconscient i s'escampi a base d'onomatopeies, al.literacions, grups fònics repetitius, empremtes mnèmiques esdevingudes ritme, respiració o trencament lèxic. I aquest és el llenguatge fascinant de Matthew Tree, la prosa convertida en una mena d'impaciència i de pressa que és la pressa i la impaciència que es condensa, suposem, a la closca accelerada de l'autor.'
MARC ROMERA, EL PAÍS, 08/04/04

'Memòries! és, al meu parer, el llibre més entranyable, més interessant i més bell que Tree ha publicat fins ara.'
MONIKA ZGUSTOVA, AVUI, 18/03/04

Comprar




Carta a Addie
Aquest pdf de la primera part de 'Memòries!' - la 'Carta a Addie' - es pot baixar aquí.

- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -