CATENGESP


CAVIAR, WHISKY, CALÇOTS

(06/09/2010)

Publicat originalment a AVUI (05/08/2010)

Sobre les sancions molt selectives a Corea del Nord.

Caviar. Per fi, el govern nord-americà ha aplicat unes sancions d'una manera intel·ligent: es tracta de les imposades a Corea del Nord, el país en què més de dos milions de civils han mort de fam en els últims 15 anys: en comptes de castigar la població civil, Obama vol bloquejar la importació de les menges exquisides i les begudes exòtiques de les quals Kim Jong-Il i l'elit militar han gaudit durant anys (NY Times 30/8). Alguns fugitius de Corea del Nord, com ara l'exmilitar Kim Jong Ryul, han explicat que Kim Jong-Il s'afarta de delicadeses comprades a l'estranger, com ara el caviar iranià, mentre qualsevol ciutadà que s'arrisca a obtenir aliments no autoritzats, sigui al mercat negre, sigui arrencant herba dels marges, és afusellat o bé enviat a uns camps de treball impenetrables. La idea, doncs, és colpejar Kim Jong-Il allà on li fa mal de debò: a l'estómac mimat.

Whisky Tant de bo la mateixa idea se li hagués acudit al president anterior dels EUA. Per la mateixa regla de tres, en comptes d'imposar unes sancions generals a l'Iraq de Saddam Hussein –que van causar tants estralls entre la població– el Bush jove n'hauria tingut prou tot aturant les trameses contínues d'alcohol de qualitat que arribaven a Hussein–un bevedor empedreït (Bnet.com, 13/5/03)– i al seu seguici, colpejant-los així on més mal els hauria fet: a les goles assedegades de whisky escocès.

Calçots. Llàstima que els catalans no ens podem aprofitar d'aquest sistema de sancions selectives per castigar els adversaris que més nosa ens fan. El nostre marge de maniobra estaria limitat, posem per cas, a tallar el subministrament de calçots i mongetes de Santa Pau d'aquells restaurants catalans a Madrid freqüentats pels jutges del TC, cosa que segurament no crearia prou pressió perquè aquests acabessin amb l'abolició de facto de l'Estatut. Més valdria que, en comptes de sancionar, féssim regals. Potser això tampoc no funcionaria amb els austers vetlladors de la Constitució, però si forníssim de quantitats il·limitades de caves i vins principatins tots aquells periodistes anglesos que han passat els últims anys distorsionant la realitat catalana–sobretot els de The Guardian i The Economist– segur que aquests acabarien relliscant, a poc a poc, del tamboret a terra, amb l'actitud canviada i uns somriures sincerament catalanòfils als llavis.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -