CATENGESP


LLAUNA, MONJA, SINTÈTICA

(27/10/2009)

Originally published at AVUI (25/10/2009)

This article is not available in an English translation; shown here is the Catalan original.

Sobre els catòlics antiavortament, una monja antivacuna i la invenció de la vida.

Llauna. El passat dia 17, els de la Fundación Provida i d'altres ONG afins van tornar a ocupar els carrers de Madrid -amb els seus mentors espirituals de cos present- i com sempre van cridar coses com ara "cada vida importa" com si això no fos tan obvi com proclamar que la violació és un crim; però si no va anar tot Déu a fer-hi pinya, deu ser perquè a més d'un se li va veure el llautó. Per exemple, si tant els interessa la vida, per què no s'apunten a cap de les múltiples campanyes pro profilàctics per prevenir la sida? Perquè això va en contra de les seves creences, les mateixes que els han convençut que quatre cèl·lules multiplicant-se en un úter ja tenen una ànima -divina- i, de fet, és en nom d'aquesta mena d'ànimes cel·lulars (i no pas la vida en si) que protesten tant. (Per cert, atès que els plantejaments de l'islam pel que fa a l'avortament són idèntics als dels catòlics, com és que aquests mai no han fet gala del seu ecumenisme tot convidant algun imam espanyol a les manifestacions plaçadesolenques?)

Monja. Qui ha defensat l'avortament (en algunes circumstàncies) és la Teresa Forcades, la monja benedictina que tanta gent ha vist a internet tot parlant del comportament per ella sospitós tant de l'OMS com de les grans companyies farmacèutiques respecte als perills en potència de la grip A. El seu discurs -que ve a ser una teoria de la conspiració tan ben presentada com probablement improbable- ha fet furor; ara bé, a alguns ens costa força prendre al peu de la lletra les declaracions d'algú que es diu científica però que creu, tal com ho fan els seus superiors, que les ànimes existeixen, que un ésser espiritual es fa present en determinats moments en determinats trossos de pa àzim o que -sant tornem-hi- la millor manera de no esdevenir seropositiu és llençar els preservatius i viure tan castament com si la realitat no fos res més que un convent immens.

Sintètica. Ara que parlem de vida, els científics sense hàbit han descobert, per fi, com inventar-ne. Segons un article recent a The New Yorker, el biòleg nord-americà Jay Keasling i els seus companys californians de recerca a Berkeley i Stanford han estat experimentant amb la creació de cèl·lules sintètiques formades per diverses seqüències de gens acoblades contra natura al laboratori. Així mateix, es poden construir cèl·lules fetes a mida per reduir el contingut ja excessiu de CO2 a l'atmosfera, posem per cas, o fins i tot per generar energia neta. Fa poc, Keasling i companyia van crear una cèl·lula capaç de fabricar artemisina, que actualment és l'únic fàrmac que cura la malària ben curada. Abans prohibitivament car, ja es pot produir en quantitats prou grans i barates per salvar milions de vides en els pròxims anys. Amb tota seguretat, però, els sacerdots antiavortament i fins i tot les monges propenses a descobrir conxorxes gripals hi estaran en contra, atès que aquestes cèl·lules preparades a mà, no sent d'origen diví, per força freturen d'ànima i per tant la seva vida, des d'un punt de vista doctrinal, no té cap valor.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -