CATENGESP


HOMEOPATOLOGIA

(27/01/2007)

LA DIRECTA (01/09/2006)

L'homeopatia es un frau que mou milions d'euros a Catalunya

Fill dels vuitanta que sóc, vaig passar bona part de la joventut envoltada per persones que no deixaven de parlar de la medicina alternativa. Que si aromateràpia, que si els imants...però l'alternativa que tenia més credibilitat, de llarg, era l'homeopatia.
El fundador de l'homeopatia, l'alemany Samuel Hahnemann (1755-1843) creia que la dilució de l'ingredient actiu dels seus medicaments reforçaven la seva eficàcia, tant, que els diluïa fins al punt que aquests no en contenien cap, d'ingredient actiu. El 1988, la revista científica 'Nature', de la Gran Bretanya, incapaç d'entendre com aquest mètode podia funcionar, ja que desafiava totes les lleis de la física molecular, va demanar explicacions.
La resposta va venir de Jacques Benveniste, un homeòpata francès, que afirmava que l'aigua té 'memòria' i que 'memoritza' l'existència anterior de l'ingredient actiu. Un cop que els científics s'haguessin recuperat dels seus atacs de riure, van rebutjar l'homeopatia frontalment. I amb raó. Si exceptuem el conegut efecte placebo (que és quan el cervell del pacient, si aquest confia de debò en un tractament donat - sigui una pastilla homeopàtica o l'encanteri d'un bruixot – automàticament amolla endorfines, o proteïnes narcòtiques, a la sang del malalt, que el relaxen i el fan sentir millor), l'homeopatia no és res més que una indústria fraudulenta que mou molts milions arreu del món, incloent-hi Catalunya, on encara gaudeix d'un prestigi tan estès com inexplicable.
- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -