CATENGESP


APARADOR

(29/05/2007)

Descobrir Catalunya (01/06/2007)

Ara entenc per què el pressupost de l'Institut Ramon Llull és d'uns sis milions d'euros, i el de l'Instituto Cervantes, de 68,6 milions.


Belgravia és un dels barris més luxosos, exclusius i elegants de Londres. Els seus edificis neoclàssics - pintats d'un blanc brillant que llueix aquell vernís tan invisible com immediatament identificable que confereix la prosperitat - tenen un preu mitjà de més de dos milions d'euros. Al bell mig de Belgravia, a Eaton Square, hi ha una casa que és nostra, pagada per i per a tots nosaltres. Es diu l'Instituto Cervantes i forma part d'una xarxa d'edificis esplèndids, tots localitzats als barris tipus Belgravia de seixanta-nou ciutats més, d'Alexandria a Utrecht. Aquest projecte realment impressionant té com a objectiu – i ara cito d'un article de l'últim Boletín Informativo del Centro Español de Derechos Reprográficos, signat pel director general de l'Instituto Cervantes, César Antonio Molina – ofrecer un auténtico escaparate para el libro publicado en España.
Confesso que per un moment em va semblar una mica excessiu, aquest manteniment de 69 edificis luxosíssims als cinc continents, només per promocionar una cosa tan poc rendible com el libro publicado en España, un país amb un dels índexs de lectura més baixos d'Europa. Però de cop i volta em vaig animar, perquè, al cap i a la fi, jo tinc uns vuit llibres publicats a Espanya i només en pensar que podrien tenir el recolzament d'aquesta immensa xarxa de centres de promoció cultural, em vaig estarrufar com un pollet admirat de prop per un nen.
Ara bé, quan em vaig posar a llegir la lletra petita de l'article del senyor Molina, vaig veure que si bé que és cert que comença parlant de los libros en español y en el resto de las lenguas oficiales del Estado, aviat deixa el resto de banda i recalca exclusivament el enorme interés que despierta el idioma español en el mundo, un idioma que li falta temps per qualificar com a nuestro idioma i que, gràcies al seu Instituto, està essent promocionat fins i tot en països on no existen departamentos de español. No dels idiomes espanyols en general, no: només del castellà. Perdó, espanyol.
Ah. Ara sí que entenc per què només 19 dels 69 centres Cervantes ensenyen el català. Ara entenc per què el pressupost de l'Institut Ramon Llull és d'uns sis milions d'euros, i el de l'Instituto Cervantes, de 68,6 milions. Ara entenc per què quan busques catalan al cercador de les biblioteques del Instituto Cervantes, només hi surt el filòleg castellà Diego Catalán. El saludo des d'aquí. I escolta, Diego, si mai no et trobes per Belgravia, convidat gràcies als cabals sense fronteres de què disposa l'Instituto Cervantes, que passis per un pub que es diu l'Antelope: mon pare hi anava de tant en tant, quan tenia ganes d'assaborir, ni que fos durant una estona, l'ambient refinat d'Eaton Square.


- Textos i contingut: Matthew Tree - Disseny i programació: Nac -